Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ BELLE AMIE

Υπάρχει ένας χώρος που εδώ και σχεδόν τρεις μήνες πράττει από μόνος του με γιορτινό τρόπο, αφού η ίδια η δομή και η λειτουργία του είναι μια γιορτή των πέντε αισθήσεων.


Το βλέμμα ξεκουράζεται στην νεοκλασική αρχιτεκτονική, η ακοή θάλπεται από αγαπημένα ακούσματα, η γεύση και η όσφρηση οξύνονται από τις παραδοσιακές γεύσεις που προσφέρονται ακατάπαυστα αλλά το κυριότερο είναι η αφή που καθώς ερχόμαστε σε επαφή με την επίπλωση και τα λειτουργικά σκεύη δημιουργείται μια ένταση καθώς μας διαπερνά η διαχρονικότητα.

Εδώ αυτές τις μέρες θα συνυπάρξουν τέσσερις αυθεντικές τέχνες:


Μουσική ζωντανή
από αγαπημένα σχήματα, διαφόρων μουσικών σκηνών.

Εικαστικές παρεμβάσεις
από νέους σκιτσογράφους αλλά και διαγωνισμός φωτογραφίας που ήδη έχει ξεκινήσει.

Μικρά θεατρικά δρώμενα και τέλος,

η φυσική αρχιτεκτονική
που δημιουργεί από μόνη της τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των θαμώνων.


Όλα αυτά σε τρία επίπεδα. Έξω στον αύλειο χώρο στην γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης με σόμπες και την αέναη ελπίδα για λευκά Χριστούγεννα, μέσα στη θαλπωρή της συντροφικότητας και τέλος στον όροφο με το διαμπερές της οροφής του ισογείου και το bar στολισμένο κι έτοιμο για τις μουσικές εξερευνήσεις.


BELLE AMIE
Πρώτη Χρονιά Πρωτοχρονιά Μαζί
Αντίστροφη μέτρηση για το 2014

OPERA CHAOTIQUE
22/12
Tenorman: Γιώργος Τζιουβάρας
Vocals / Piano & Mystery

Voodoo Drummer: Χρήστος Κουτσογιάννης
Drums & Tricks

A musical experience entirely unique, deep and well made” (Where Y’at magazine, New Orleans, U.S)
“A novel jazz-opera experience” Exberliner magazine, Germany)
“Jazz, opera, alt rock, African music and cabaret collide in this offbeat act.” (Time Out London magazine, U.K.)
“Entre lyrique, jazz et cabaret” (Lylo magazine, France)

Στα μέσα του 19ου αιώνα σε ένα σκοτεινό θέατρο στο κέντρο του Παρισιού, ο Tenorman έπαιζε το Φάντασμα της Όπερας και ο Voodoo Drummer κρουστά στην ορχήστρα.

Η παράσταση κατέβηκε αμέσως. Έτσι δημιούργησαν τους Opera Chaotique και παρουσιάζουν πια μια μοναδική μουσική παράσταση που συνδυάζει και αναμιγνύει διαφορετικά είδη μουσικής όπως Opera, Jazz, Cabaret, Rock & Pop, Musical και άλλα, όλα μέσα από μια κωμική σουρεαλιστική ιστορία, σε ένα Crossover Cabaret, με αυτοσχεδιασμούς και στιγμιαία αλληλεπίδραση με το κοινό που ήδη κέρδισε την εύνοια του Βερολινέζικου τύπου και όχι μόνο.
Οι Opera Chaotique δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2011 από τον Tenorman και τον Voodoo Drummer και ήδη έδωσαν μια σειρά από επιτυχημένες εμφανίσεις σε Βερολίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Βρότσλαβ, tour και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ενώ έχουν συνεργαστεί με τους Jolly Jumper (NR), Louisiana Red, Bob Brozman, Blaine Reininger και Angela Brown (U.S). “Προκαλώντας όλα τα στερεότυπα δημιούργησαν ένα νέου έιδους jazz-opera show σε ένα διεθνές καμπαρέ όπου διάσημοι χαρακτήρες της όπερας βρίσκονται ξαφνικά στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης.” (TIP BERLIN MAG).


GADJO DILO
23/12
Όταν το ρεμπέτικο και το ελαφρολαϊκό συνάντησε το swing στου Μπελαμί το ουζερί. Τη Δευτέρα 23.12.2013 οι Gadjo Dilo παρουσιάζουν το καινούργιο τους άλμπουμ “Manouche De Grec” στο ιστορικό στέκι του Πειραία “Βelle Amie”, Αγγέλου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι.
Μετά την επιτυχημένη περιοδεία τους στα Βαλκάνια παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ “Manouche De Grec”όπου παντρεύουν την gypsy jazz μουσική παράδοση του Django Reinhardt με τους ήχους του Τσιτσάνη, Ζαμπέτα και Δερβενιώτη ακολουθώντας πιστά την αρχική φιλοσοφία τους: “Όταν παίζουμε ξεχνάμε τα βάσανα της ζωής και δινόμαστε ολόψυχα στη μουσική που αγαπάμε, και ελπίζουμε να μπορούμε να επικοινωνούμε αυτό το συναίσθημα στους ακροατές”.



ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
24/12
Ο Γιώργης Χριστοδούλου, ο πιο Ευρω-παίος έλληνας τραγουδοποιός που συμπληρώνει φέτος δεκαπέντε χρόνια στη δισκογραφία, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης τα τελευταία δύο χρόνια, έρχεται για συναυλίες στην Ελλάδα. Μαζί του φέρνει τους κοσμοπολίτικους ήχους από την δισκογραφία του (“Flaneur”, “Γιαπωνέζικοι κήποι”, “Η αγάπη είναι ένα πορτοκάλι”, “Δες το κι αλλιώς”, “Μην αλλάξεις ποτέ”) και χορευτικούς ρυθμούς άλλων εποχών που ποτέ δεν ξεπεράστηκαν, όπως swing, cha-cha-cha και tangο. Ακόμα, παρουσιάζει δείγματα της ολοκαίνουργιας δουλειάς του με τίτλο “Barcelonauta” η οποία μόλις κυκλοφόρησε στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για τη συνεργασία του Γιώργη με μερικούς από τους καλύτερους τζαζ μουσικούς της πόλης.

Ο Γιώργης τραγουδάει σε πέντε διαφορετικές γλώσσες περνώντας από τις δικές του συνθέσεις σε μερικά από τα πιο όμορφα και μελωδικά τραγούδια γραμμένα από τραγουδοποιούς που γεννήθηκαν και δημιούργησαν στη Μεσόγειο. Τραγούδια των Cole Porter, Randy Newman, Μάνου Χατζιδάκι και άλλα γνωστά μουσικά θέματα στα ισπανικά, καταλανικά, γαλλικά, αγγλικά κι ελληνικά.


BELLEVILLE
28/12
Δώρα Τσίγκα: Φωνή
Λουκάς Γιαννακίτσας: Κόντρα μπάσο
Ειρήνη Αναστασίου: Tσέλο
Γιάννης Καφετζόπουλος: Πιάνο
Θοδωρής Χριστοδούλου: Tύμπανα
Σπύρος Παπαρούλιας &
Φώτης Βελέντζας: Video art

Οι Belleville είναι ένα γκρούπ που μετράει δύο χρόνια ζωής. Έμπνευση του ονόματός τους φυσικά αποτέλεσε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Sylvain Chomet, les Triplettes de Belleville. H σκοτεινή ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολέμου, η μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, οι λεπτές πινελιές χιούμορ, συνοδεύουν αισθητικά τη μουσική τους. Οι επιρροές τους ξεκινούν από την jazz και την blues, το swing του μεσοπολέμου, την μουσική για το θέατρο, και κάθε μορφή σύγχρονης προσέγγισης όλων των προηγουμένων. Έχουν εμφανισθεί σε πολλές σκηνές και μαγαζιά εντός και εκτός Αθηνών όπως, Faust Bar, Half Note, Cabaret Voltaire, Dizzy Miles, Darling, Piquet, After Dark, κ.α. Οι Belleville, ξεκινούν το ταξίδι τους προσεγγίζοντας δικές τους συνθέσεις και διασκευές αγαπημένων καλλιτεχνών με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και ήχο. Πιστεύοντας πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό, οι Belleville δίνουν rendez-vous με την Μαφία του δρόμου, το κομψό στυλ και πάνω από όλα με την μουσική να παίζει το ρόλο του «οργανωτή» του εγλήματος. Σας περιμένουν με τα τσιγάρα κολλημένα στο στόμα σας... Τα υπόλοιπα επί σκηνής...



ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ
29/12
Ο Δαυίδ Ναχμίας και ο Μπάμπης Βελισσάριος προτείνουν το ρεσιτάλ με τίτλο “Τραγούδια Ραδιοφώνου”. Μία παράσταση γεμάτη απ’ τα τραγούδια και την ξεχασμένη ατμόσφαιρα των πρώτων ραδιοφωνικών χρόνων, όπως το γνώρισαν οι Αθηναίοι απ’ το 1938 μέχρι το 1960. Ένα ραδιόφωνο που στόχευε στην καρδιά του ακροατή μ’ έναν διαφορετικό, πιο ανθρώπινο τρόπο προσέγγισης της καθημερινότητας, των ανθρώπινων σχέσεων. Το ραδιόφωνο, η παρηγοριά και η ψυχαγωγία της αγνής προπολεμικής, της πολεμικής και της μεταπολεμικής Ελλάδας, μετέδιδε τα ωραιότερα τραγούδια. Τραγούδια φορτισμένα απ’ τα γεγονότα και τις ημέρες που τα γέννησαν. Η καθημερινή ψυχαγωγία μιας άλλης νεολαίας που βίωνε την βαθύτητα του έρωτα αφήνοντας το ανεξίτηλο στίγμα της μέσα απ’ την τέχνη.
Στην παράσταση ακούγονται τα ωραιότερα τραγούδια του Γούναρη, του Σουγιούλ, του Γιαννίδη, του Αττίκ, του Χαιρόπουλου, αλλά ακόμα και Ιταλικές καντσονέτες που εκείνον τον καιρό όλος ο κόσμος αγάπησε. Μία παράσταση που ελευθερώνει και βάζει φωτιά σε συναισθήματα “χλιαρά” ή ακόμα και παραγνωρισμένα στην εποχή μας κι αυτά θυσιαζόμενα στο μόνιμο κυνήγι της οικονομικής ανεξαρτησίας και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάτι φθηνό. Ο έρωτας, ο ζωντανός χωρισμός, ο πόνος, η χαρά, στο πιο υψηλό βάθρο που μπορεί να τα τοποθετήσει ο νους. Ο Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο, καλλιτεχνικά προσηλωμένος στο βιωματικό ρεπερτόριο το πρώτου μισού του 20ου αιώνα, του “ελαφρού” τραγουδιού του μεσοπολέμου, αλλά και της ευρύτερης κουλτούρας μιας μυθοποιημένης εποχής, επεξεργάστηκε 30 απ’ τα πιο όμορφα τραγούδια του Ελληνικού αιώνα. Κι ο Μπάμπης Βελισσάριος που με την εκρηκτική φωνή και την υποβλητική παρουσία του ξεκλειδώνει συναισθήματα, από καιρό θυσιασμένα στο βωμό της σύγχρονης καθημερινότητας. Δικαίως θεωρούνται από πολλούς οι ερμηνείες του ως η δικαίωση που γύρευαν οι δημιουργοί μέσα απ’ τη μακάρια σιωπή τους για το ευρύτερο έργο τους.




TANGUERISSIMO
30/12

Τρεις σολίστ του τάνγκο διαφορετικής μουσικής αφετηρίας συνθέτουν το εξειδικευμένο tango γκρουπ Tanguerissimo.

Ο Μάριος Στρόφαλης, συνθέτης πολλών σάουντρακ αλλά και συνθέτης των European taxim και πολλών tango Mediterraneo ή Αrgentino παίζει πιάνο, ακκορντεόν και τραγουδάει. O Roman Gomez από την Αργεντινή καθαρόαιμος jazz μουσικός και συνθέτης παίζει bandoneon, κιθάρα  και πιάνο με τον ιδιαίτερο Brazilian tango ήχο του. Ο Κώστας Βλαχόπουλος ιδρυτής του tango σχήματος ‘’el duo de dos’’, ξεκίνησε να παίζει blues φυσαρμόνικα αλλά κατέληξε μαζί με την ιδιαίτερη χρωματική φυσαρμόνικα στο traditional tango. Οι Tanguerissimo παρουσιάζουν ένα επιλεγμένο πρόγραμμα από παραδοσιακά και nuevo Αργεντίνικα tangos, καθώς επίσης και μεσογειακά tangos του Μάριου Στρόφαλη.


ΤΑ 45ΑΡΙΑ & ALEX DE PARIS
31/12
Τα 45άρια, το ρεμπέτικο τρίο. Εραστές του γραμμοφώνου θα σας ταξιδέψουν σε νοσταλγικές βραδιές από τα στενά της Πλάκας στα σοκκάκια του Πειραιά, ώς τις μακρινές φαβέλες του Μεξικού. Στη φωνή η Νανά Περράκη, στην τρομπέτα ο Αντώνης Σταυρινός και στο πιάνο ο Σταύρος Πηλίχος.

Ο Αλέξανδρος Χωματιανός γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα τελευταία 9 χρόνια ειδικεύεται στην τέχνη της silent comedy μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας Alex de Paris. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σεναριογραφίας, χειρισμός αντικειμένων, buto (Ιαπωνική τέχνη), drama and contemporary clown, musical, contemporary dance σε Ελλάδα και εξωτερικό. Διδάσκει σε σχολές θεάτρου και χορού και έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς.

Belle Amie
Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, Πλατεία Κανάρη, Πειραιάς.
Τηλ.: 2104175740
http://www.belleamie.gr/
https://www.facebook.com/belleamiegr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...